Kínai vacsora
A kínai új év tiszteletére összeállítottunk egy menüsort, amit nem csak azért érdemes kipróbálni, mert finom, de egyszerű és egészséges is!
Kínai csípős-savanyú leves Hozzávalók: 75 dkg sovány sertéshús, 25 dkg üvegtészta, 30 dkg friss babcsíra, 2 kis tojás, 1 kávéskanál szezámolaj, 1 l tyúkhúsleves, 2 kávéskanál cukor, 3 evőkanál borecet, 1/2 kávéskanál őrölt fehér bors, 2 evőkanál sötét szójaszósz, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 dl víz, 1 evőkanál finomra vágott újhagyma, 2 evőkanál finomra vágott friss koriander, 1 evőkanál szezámolaj, 1 evőkanál chiliolaj
Elkészítés: A húst vékony szeletekre vágjuk. Fazékban kevés vizet forralunk, 2 percig elősütjük benne a húst, leszárítjuk szalvétával, félretesszük. A babcsírát 20 percig meleg vízben áztatjuk, majd eltávolítjuk a tövét, s a csírát megszárítva egész vékony szeletekre vágjuk. Az üvegtésztát 5 percre beáztatjuk, megszárítjuk, 12 cm-es darabokra vágjuk, félretesszük. A tojásokat kis edényben 1 kávéskanál szezámolajjal felverjük. Öblös fazékban felforraljuk a húslevest, hozzáadjuk a hússzeleteket, az üvegtésztát, a babcsírát, az ecetet, a fehér borsot és a szójaszószt. 3 percig forraljuk, akkor besűrítjük a vízzel elkevert kukoricaliszttel. Még 2 percig pároljuk, belecsurgatjuk a felvert tojást, és villával vagy pálcikával összetörjük. Hozzáadjuk az újhagymát, a koriandert, a szezámolajat, meg a chiliolajat. forrón tálaljuk.
Mandulával pirított csirke Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 2 evőkanál olaj, 2 fej hagyma, 2 fej gyöngyhagyma, 10 dkg kínai fafülgomba - előzőleg langyos vízbe áztatva, 1 kisebb cukkini, 2 répa, só, bors, 2 kávéskanál szójaszósz, 10 dkg mandulaforgács, 1 kávéskanál ételkeményítő, 2 evőkanál víz
Elkészítés: Vágjuk fel a húst apró kockákra, pirítsuk meg az olajon a felaprózott hagymával és gyöngyhagymával. Adjuk hozzá a lecsepegtetett és felvágott gombát, a hámozatlanul felszeletelt cukkinit és a megtisztított, felkockázott répát. Ízesítsük sóval, borssal, szójaszósszal. Főzzük 30 percig. Ekkor adjuk hozzá a megpirított mandulaforgácsot és a 2 kanál vízben elkevert keményítőt. Rizzsel tálaljuk.
Feketebabos hal Hozzávalók: 1 db 60 dekás hal (tengeri vagy édesvizi), 4 gerezd fokhagyma, 2 darabka kb. ujjnyi nagyságú friss gyömbér, 3 csilipaprika, 1 kis doboz kínai feketebab konzerv, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál szójaszósz, 1 kávéskanál ecet, 1 csipet keményítő
Elkészítés: A fokhagymát, az egyik darabka gyömbért, 1 kávéskanál sót és borsot tegyünk mozsárba és törjük össze. Az így keletkezett krémmel kenjük be a halat kívül-belül, és hagyjuk egy órát állni. Ezalatt vágjuk fel a másik gyömbért és az egyik chilipaprikát vékony csíkokra hosszanti irányban. Keverjük össze az olajat, ecetet és a szójaszószt, adjuk hozzá a gyömbért és a chilit, majd a leöblített feketebabot. Helyezzük a halat egy tűzálló tálba, öntsük rá a feketebabos keveréket és pihentessük 15 percig. Ezután tegyük gőz fölé a tálat és letakarva pároljuk 40 percig.
Forró gyümölcs Hozzávalók: 10 dkg liszt, 10 dkg rétesliszt, 1/2 liter tej, 3 tojás, 1/2 pohár fehérbor, 1 csipet só, 1 evőkanál cukor, fahéj, porcukor, vaj, 3 alma, 4 banán, 1 doboz ananászkonzerv
Elkészítés: Hámozzuk meg a banánt és az almát, csepegtessünk rá citromot, egy kevés cukorral és fahéjjal szórjuk meg. Hagyjuk állni egy fél órát. Keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot és egy kevés fahéjat. Adjuk hozzá a tojásokat, majd a tejet és keverjük tésztává. Mártsuk bele a gyümölcsszeleteket (az ananászt is) és vajban süssük pirosra. Forrón tálaljuk, fahéjjal, porcukorral.
A szerencsesüti receptje
Előkészítés: 15 perc Sütés: 5 perc
Hozzávalók: 1 tojásfehérje, 1/2 csésze liszt, 1/4 kávéskanál őrölt gyömbér vagy vanília, 1/4 csésze cukor, 1 csipet só, 1 kávéskanál olvasztott vaj Elkészítése: A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tojásfehérjét verjük habbá, adjuk hozzá a cukrot. Keverjük bele a maradék hozzávalókat úgy, hogy a liszt a végére maradjon. Tepsibe helyezzünk sütőpapírt, és a papírra kiskanállal formázzunk 6 cm átmérőjű, késpenge vékonyságú köröcskéket. 150 fokra állítva a sütőt süssük kb. 5 percig. A sütiket egyesével vegyük ki a sütőből (a többi maradjon a melegben). Helyezzünk egy picire összehajtott papíszeletet – az üzenettel! – a tészta közepére, és hajtsuk össze.
Citromos szelet Kisasszonykonyha
Kezdõ háziasszonyok réme a süteménysütés. Talán azt a legnehezebb eldönteni, hogy mivel várjuk a vendégeket. Az alábbi recept könnyen és mindössze fél óra alatt elkészíthetõ.
Hozzávalók: A kevert tésztához: 25 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg cukor, 2 tasak reszelt citromhéj, 4 tojás, 20 dkg búzaliszt, 7 dkg étkezési keményítõ, 1 csapott teáskanál sütõpor A bevonathoz: 25 dkg szitált porcukor, 4-5 evõkanál citromlé
Elkészítési idõ: 35 perc Sütési idõ: 20-25 perc
Nem ördöngösség kevert tésztát sütni, ha a helyes útmutatás rendelkezésünkre áll. Fontos, hogy a zsiradék ne legyen se túl lágy, se túl kemény. Legjobb, ha kis idõvel a használat elõtt kivesszük a hûtõszekrénybõl. A zsiradékot keverõgéppel keverjük habosra, majd adjuk hozzá a cukrot apránként. A tojásokat soha ne tegyük egyszerre a cukorral a simára kevert zsiradékba, mert különben nehezen dolgozhatók bele. A lisztet keverjük el a sütõporral, majd így keverjük adagonként a tésztába. Ez azért fontos, mert ha a sütõport közvetlenül a tésztába tesszük, veszít hatóerejébõl. Annyi tejet használjunk fel, hogy a tészta a kanálról leszakadjon. A kevert tésztát elkészítés után azonnal sütõbe kell tenni.
1. A tésztához a vajat vagy margarint keverõgéppel a legmagasabb fokozaton habosra keverjük. A cukrot és a citromhéjat apránként hozzáadjuk, és addig keverjük, amíg egyenletes masszát kapunk. A tojásokat egyenként belekeverjük (mindegyiket kb. fél percig). 2. A lisztet az étkezési keményítõvel és sütõporral elvegyítjük, átszitáljuk és adagonkét a tésztába keverjük. A tésztát egy (30 x 40 cm-es, kikent) sütõlemezre tesszük, és a tetejét elsimítjuk. 3. A tészta széléhez többször hajtogatott alufólia csíkot teszünk, és a sütõlemezt a sütõbe helyezzük. 4. A bevonathoz a porcukrot annyi citromlével keverjük el, hogy sûrûn folyós masszát kapjunk. 5. A sütõlemezt rácsra téve, a süteményt még forrón a cukormázzal bevonjuk. Minél forróbb a sütemény, annál jobban szívódik bele a bevonat. A süteményt rácsra téve hûlni hagyjuk.
Fortély: Mielõtt kivennénk a sütõbõl, szúrjunk fapálcikát a sütemény közepébe. Ha már nem ragad rá tészta, akkor átsült. Változat: a tésztába citromhéj helyett reszelt narancshéjat tehetünk, a bevonathoz a porcukrot 4-5 evõkanál narancslével keverjük össze. Készíthetjük friss gyümölcsbõl is, de sütéshez kiválóan alkalmas a citromlé, illetve a szárított citromhéj is. Ha a tepsit, sütõlemezt sütõpapírral béleljük ki biztos nem fog odaégni. Szeletelés elõtt mártsuk a kést vízbe, így biztos nem fog ráragadni a máz.
ött paprika és paradicsom
A kopár mediterrán területeken, ahol a hús ritkaságnak számított, zöldség azonban volt bőven, a húst rizzsel szaporították, és zöldségbe töltötték. Ennek köszönhetően a déli vidékeken számos ínycsiklandozó töltött zöldségkombináció született.
Hozzávalók: 1 nagy vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 5 dkg hosszú szemű rizs, 2,5 dl húsleves, 2-2 közepes sárga és zöld húsú paprika, 4 nagy paradicsom, 2 tojás, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 70 dkg darált marhahús, frissen őrölt bors, 1 evőkanál pirospaprika (édes-nemes), 50 dkg felaprított konzervparadicsom, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 gerezd apróra vágott fokhagyma, 1/8 l száraz fehérbor
Elkészítési idő: 1 óra Tápérték: 585 kcal, 46 g fehérje, 31 g zsír, 24 g szénhidrát | |
Pároljuk üvegesre a megtisztított és apró kockára vágott hagymát és fokhagymát a felforrósított olajban. Adjuk hozzá a rizst is, majd pirítsuk rövid ideig. Öntsük fel a húslevessel, és főzzük lefedve kb. 15-20 percig. Keverjük a főtt rizst, a tojásokat és a petrezselymet a darált húshoz, és fűszerezzük sóval, borssal, paprikával.
A paradicsomokból kivájt darabokat rakjuk egy tűzálló tálba, keverjük hozzá a paradicsompürét, a fokhagymát és a bort, majd fűszerezzük sóval és borssal. Rakjuk a tálba a paprikákat. Hagyjunk köztük helyet a paradicsomoknak, fedjük le a tálat, és pároljuk a paprikákat a sütőben. Tegyük a paradicsomokat az elősütött paprikák közé, fedjük le újra a zöldségeket, és pároljuk őket készre.
Fortélyok - Bár ma már egész évben vásárolhatunk paprikát és paradicsomot, ez az étel mégis nyár végén a legízletesebb, amikor napérlelte zöldségekből készülhet. Ebben az időszakban a paradicsomszószt is inkább frissen készítsük el. - Mielőtt a húsos keeréket a paprikába, paradicsomba töltjük, sózzuk meg belülről enyhén, ezután tegyük rájuk a zöldségek levágott tetejét. | |
1. A rizs előfőzése Keverjük a rizst az üvegesre párolt hagymához és fokhagymához, kissé pirítsuk meg, majd öntsük fel a húslevessel. Főzzük fedő alatt alacsony fokozaton félig puhára.
2. A paprika felvágása Vágjuk le a paprika tetejét, majd kisebb zöldségvágó kés segítségével szedjük ki belőle a magokat és az ereket. Öblítsük le hideg, folyó víz alatt, hogy ne maradjanak magok a paprikában.
3. A paradicsom előkészítése Vágjuk le a paradicsomok felső harmadát, ez lesz a kalap. Vájjuk ki óvatosan a paradicsom belsejét teáskanállal, majd tegyük félre. Fűszerezzük sóval és borssal a paprikával együtt.
4. A zöldségek megtöltése Rakjuk a húsos tölteléket a kivájt zöldségekbe úgy, hogy a töltelék púpozott legyen a paprikában és a paradicsomban is. Nyomjuk rá a zöldségkalapokat.
Egzotikus ízek
Sokan szeretik az egzotikus ételeket, egyre több kínai, indiai, japán étterem nyílik nálunk is. De ezeket a különleges, pikáns ízeket mi magunk is könnyen az asztalra varázsolhatjuk.
Keleti tyúkhúsleves
Hozzávalók: 1,2 liter tyúkhúsalaplé, negyed kiskanál cayenne-bors, 10 dkg laskagomba, 7 dkg római saláta vagy vízitorma, 1 nagy tojás, 1 kis korianderzöld, 4 dkg cérnametélt
Elkészítése: 1. A tyúkhúsalaplét egy nagy fazékban feltesszük főni cayenne-borssal. 2. Közben a gombát megmossuk, megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Ha szükséges, a saláta külső leveleit eltávolítjuk, és finomra összevágjuk. A koriandert apróra vágjuk. 3. Amikor az alaplé forrni kezd, beletesszük a gombát, a tésztát, és kb. 3 percig főzzük. Beletesszük a levesbe a salátát, a tűzhelyet magasabb hőfokra állítjuk, és a levest felforraljuk. 4. A fazekat levesszük a tűzhelyről, majd a tojást belekeverjük a levesbe. Ezután hozzáadjuk a koriandert, és azonnal tálaljuk.
Tápérték egy adagban:80 kcal, 8 g szénhidrát, 6 g fehérje, 2 g zsír
Thai marhahússaláta
Hozzávalók: 35 dkg ropogós salátalevél, 18 dkg kígyóuborka, 2 sárgarépa, 12 dkg babcsíra, 1 gerezd fokhagyma, 1 citromfűágacska, 50 dkg marhahús, 1-1 kis csomó koriander és bazsalikom, 2 kiskanál növényi olaj, 2 citrom vagy limonella, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál édes csiliszósz
Elkészítése: 1. A salátát vékony csíkokra vágjuk. Az uborkát kockára vágjuk, a sárgarépát lereszeljük, majd a babcsírával együtt egy tálra tesszük. 2. A fokhagymát összezúzzuk, majd az apróra vágott citromfűvel, a kockára vágott hússal együtt belerakjuk a felforrósított olajba, állandó kevergetés mellett megsütjük. A húst a salátára tesszük. 3. A citromot (limonellát) kifacsarjuk, és 2 evőkanálnyi levet a zöldfűszerekkel, az olívaolajjal és a csiliszósszal a serpenyőbe öntünk. Egy percig kevergetve főzzük, majd a salátára öntjük.
Tápérték egy adagban:272 kcal, 7 g szénhidrát, 29 g fehérje, 14 g zsír
Fűszeres pulykaragu
Hozzávalók: 30 dkg hosszú szemű rizs, földimogyoró-olaj, só, 10 szárított csilipaprika, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál kukoricaolaj, 1 tojá fehérje, 50 dkg filézett pulykamell, 2 evőkanál méz, 6 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál szaké vagy száraz sherry, 23 dkg konzerv vízigesztenye, 8 szál újhagyma, 20 dkg friss babcsíra, 9 dkg pirított kesudió, 2 kiskanál borecet
Elkésztése: 1. Felforralunk 3/4 liter vizet. A rizst egy lábosba tesszük, hozzáadunk 1 kiskanál földimogyoró-olajat, megsózzuk, és ráöntjük a lobogó vizet. Lefedve felforraljuk, 10–15 percig főzzük. 2. A csiliket vízzel teli lábosba tesszük, hozáadunk kiskanál olajat, felforraljuk és megfőzzük. 3. A fokhagymát összezúzzuk, hozzáadjuk a kukoricalisztet és tojásfehérjét. A pulykahúst kockára vágjuk és megforgatjuk a keverékben. 4. A mézet, szójaszószt és a szakét, illetve a sherryt elkeverjük 4 evőkanál vízzel, és félretesszük. 5. A vízigesztenyét, és a hagymát kockára vágjuk. 6. Wokban vagy nagy serpenyőben 3 evőkanál forró olajon megsütjük a húst, hozzáadjuk a kesudiót, a csilit, majd az ecetet. 7. Egy evőkanál forró olajba beletesszük a hagymás gesztenyét, megpirítjuk, majd hozzátesszük a húst és a babcsírát. Ráöntjük a mézes mártást, és felforrósítjuk. 8. A rizsről leöntjök a vizet, és rátesszük a pulykahúst.
Tápérték egy adagban:811 kcal, 82 g szénhidrát, 43 g fehérje, 34 g zsír
Zöldségropi
Hozzávalók: 1 fej lila hagyma, 2 paprika (lehet hagyományos sárga vagy kaliforniai), 1 sárgarépa, fél cukkini, 12 dkg brokkoli, 5 dkg ceruzabab A bundához: 20 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl hideg víz A mártáshoz: fél dl szójaszósz, 1 kávéskanál méz, fél gerezd fokhagyma, 1 evőkanál édes csiliszósz, a sütéshez olaj
Elkészítése: A lisztet összekeverjük a tojással, hozzáöntjük a víz felét, és habverővel elkeverjük. Közben lassan hozzáöntjük a maradék vizet, és csomómentesen elkeverjük. A palacsintatésztánál hígabb tésztát egy órát pihentetjük a hűtőben. A zöldségeket apróra vágom, lehetőleg úgy, hogy egyforma nagyságúak legyenek. A zöldségeket beleforgatjuk a lisztes masszába. Serpenyőben, bő olajon, kisütjük a zöldségeket. A mártáshoz egy tálban minden hozzávalót összekeverünk. Rizzsel tálalhatjuk. |