Knai vacsora

A knai j v tiszteletre sszelltottunk egy mensort, amit nem csak azrt rdemes kiprblni, mert finom, de egyszer s egszsges is!
Knai csps-savany leves Hozzvalk: 75 dkg sovny sertshs, 25 dkg vegtszta, 30 dkg friss babcsra, 2 kis tojs, 1 kvskanl szezmolaj, 1 l tykhsleves, 2 kvskanl cukor, 3 evkanl borecet, 1/2 kvskanl rlt fehr bors, 2 evkanl stt szjaszsz, 1 evkanl kukoricaliszt, 1 dl vz, 1 evkanl finomra vgott jhagyma, 2 evkanl finomra vgott friss koriander, 1 evkanl szezmolaj, 1 evkanl chiliolaj
Elkszts: A hst vkony szeletekre vgjuk. Fazkban kevs vizet forralunk, 2 percig elstjk benne a hst, leszrtjuk szalvtval, flretesszk. A babcsrt 20 percig meleg vzben ztatjuk, majd eltvoltjuk a tvt, s a csrt megszrtva egsz vkony szeletekre vgjuk. Az vegtsztt 5 percre beztatjuk, megszrtjuk, 12 cm-es darabokra vgjuk, flretesszk. A tojsokat kis ednyben 1 kvskanl szezmolajjal felverjk. bls fazkban felforraljuk a hslevest, hozzadjuk a hsszeleteket, az vegtsztt, a babcsrt, az ecetet, a fehr borsot s a szjaszszt. 3 percig forraljuk, akkor besrtjk a vzzel elkevert kukoricaliszttel. Mg 2 percig proljuk, belecsurgatjuk a felvert tojst, s villval vagy plcikval sszetrjk. Hozzadjuk az jhagymt, a koriandert, a szezmolajat, meg a chiliolajat. forrn tlaljuk.
Mandulval pirtott csirke Hozzvalk: 40 dkg csirkemellfil, 2 evkanl olaj, 2 fej hagyma, 2 fej gyngyhagyma, 10 dkg knai faflgomba - elzleg langyos vzbe ztatva, 1 kisebb cukkini, 2 rpa, s, bors, 2 kvskanl szjaszsz, 10 dkg mandulaforgcs, 1 kvskanl telkemnyt, 2 evkanl vz
Elkszts: Vgjuk fel a hst apr kockkra, pirtsuk meg az olajon a felaprzott hagymval s gyngyhagymval. Adjuk hozz a lecsepegtetett s felvgott gombt, a hmozatlanul felszeletelt cukkinit s a megtiszttott, felkockzott rpt. zestsk sval, borssal, szjaszsszal. Fzzk 30 percig. Ekkor adjuk hozz a megpirtott mandulaforgcsot s a 2 kanl vzben elkevert kemnytt. Rizzsel tlaljuk.
Feketebabos hal Hozzvalk: 1 db 60 deks hal (tengeri vagy desvizi), 4 gerezd fokhagyma, 2 darabka kb. ujjnyi nagysg friss gymbr, 3 csilipaprika, 1 kis doboz knai feketebab konzerv, 2 evkanl olaj, 2 evkanl szjaszsz, 1 kvskanl ecet, 1 csipet kemnyt
Elkszts: A fokhagymt, az egyik darabka gymbrt, 1 kvskanl st s borsot tegynk mozsrba s trjk ssze. Az gy keletkezett krmmel kenjk be a halat kvl-bell, s hagyjuk egy rt llni. Ezalatt vgjuk fel a msik gymbrt s az egyik chilipaprikt vkony cskokra hosszanti irnyban. Keverjk ssze az olajat, ecetet s a szjaszszt, adjuk hozz a gymbrt s a chilit, majd a lebltett feketebabot. Helyezzk a halat egy tzll tlba, ntsk r a feketebabos keverket s pihentessk 15 percig. Ezutn tegyk gz fl a tlat s letakarva proljuk 40 percig.
Forr gymlcs Hozzvalk: 10 dkg liszt, 10 dkg rtesliszt, 1/2 liter tej, 3 tojs, 1/2 pohr fehrbor, 1 csipet s, 1 evkanl cukor, fahj, porcukor, vaj, 3 alma, 4 bann, 1 doboz ananszkonzerv
Elkszts: Hmozzuk meg a bannt s az almt, csepegtessnk r citromot, egy kevs cukorral s fahjjal szrjuk meg. Hagyjuk llni egy fl rt. Keverjk ssze a lisztet, a st, a cukrot s egy kevs fahjat. Adjuk hozz a tojsokat, majd a tejet s keverjk tsztv. Mrtsuk bele a gymlcsszeleteket (az ananszt is) s vajban sssk pirosra. Forrn tlaljuk, fahjjal, porcukorral.
A szerencsesti receptje
Elkszts: 15 perc Sts: 5 perc
Hozzvalk: 1 tojsfehrje, 1/2 cssze liszt, 1/4 kvskanl rlt gymbr vagy vanlia, 1/4 cssze cukor, 1 csipet s, 1 kvskanl olvasztott vaj Elksztse: A stt melegtsk el 180 fokra. A tojsfehrjt verjk habb, adjuk hozz a cukrot. Keverjk bele a maradk hozzvalkat gy, hogy a liszt a vgre maradjon. Tepsibe helyezznk stpaprt, s a paprra kiskanllal formzzunk 6 cm tmrj, kspenge vkonysg krcskket. 150 fokra lltva a stt sssk kb. 5 percig. A stiket egyesvel vegyk ki a stbl (a tbbi maradjon a melegben). Helyezznk egy picire sszehajtott papszeletet – az zenettel! – a tszta kzepre, s hajtsuk ssze.
Citromos szelet Kisasszonykonyha

Kezdõ hziasszonyok rme a stemnysts. Taln azt a legnehezebb eldnteni, hogy mivel vrjuk a vendgeket. Az albbi recept knnyen s mindssze fl ra alatt elkszthetõ.
Hozzvalk: A kevert tszthoz: 25 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg cukor, 2 tasak reszelt citromhj, 4 tojs, 20 dkg bzaliszt, 7 dkg tkezsi kemnytõ, 1 csapott teskanl stõpor A bevonathoz: 25 dkg szitlt porcukor, 4-5 evõkanl citroml
Elksztsi idõ: 35 perc Stsi idõ: 20-25 perc
Nem rdngssg kevert tsztt stni, ha a helyes tmutats rendelkezsnkre ll. Fontos, hogy a zsiradk ne legyen se tl lgy, se tl kemny. Legjobb, ha kis idõvel a hasznlat elõtt kivesszk a hûtõszekrnybõl. A zsiradkot keverõgppel keverjk habosra, majd adjuk hozz a cukrot aprnknt. A tojsokat soha ne tegyk egyszerre a cukorral a simra kevert zsiradkba, mert klnben nehezen dolgozhatk bele. A lisztet keverjk el a stõporral, majd gy keverjk adagonknt a tsztba. Ez azrt fontos, mert ha a stõport kzvetlenl a tsztba tesszk, veszt haterejbõl. Annyi tejet hasznljunk fel, hogy a tszta a kanlrl leszakadjon. A kevert tsztt elkszts utn azonnal stõbe kell tenni.
1. A tszthoz a vajat vagy margarint keverõgppel a legmagasabb fokozaton habosra keverjk. A cukrot s a citromhjat aprnknt hozzadjuk, s addig keverjk, amg egyenletes masszt kapunk. A tojsokat egyenknt belekeverjk (mindegyiket kb. fl percig). 2. A lisztet az tkezsi kemnytõvel s stõporral elvegytjk, tszitljuk s adagonkt a tsztba keverjk. A tsztt egy (30 x 40 cm-es, kikent) stõlemezre tesszk, s a tetejt elsimtjuk. 3. A tszta szlhez tbbszr hajtogatott aluflia cskot tesznk, s a stõlemezt a stõbe helyezzk. 4. A bevonathoz a porcukrot annyi citromlvel keverjk el, hogy sûrûn folys masszt kapjunk. 5. A stõlemezt rcsra tve, a stemnyt mg forrn a cukormzzal bevonjuk. Minl forrbb a stemny, annl jobban szvdik bele a bevonat. A stemnyt rcsra tve hûlni hagyjuk.
Fortly: Mielõtt kivennnk a stõbõl, szrjunk faplcikt a stemny kzepbe. Ha mr nem ragad r tszta, akkor tslt. Vltozat: a tsztba citromhj helyett reszelt narancshjat tehetnk, a bevonathoz a porcukrot 4-5 evõkanl narancslvel keverjk ssze. Kszthetjk friss gymlcsbõl is, de stshez kivlan alkalmas a citroml, illetve a szrtott citromhj is. Ha a tepsit, stõlemezt stõpaprral bleljk ki biztos nem fog odagni. Szeletels elõtt mrtsuk a kst vzbe, gy biztos nem fog rragadni a mz.
tt paprika s paradicsom

A kopr mediterrn terleteken, ahol a hs ritkasgnak szmtott, zldsg azonban volt bven, a hst rizzsel szaportottk, s zldsgbe tltttk. Ennek ksznheten a dli vidkeken szmos nycsiklandoz tlttt zldsgkombinci szletett.
Hozzvalk: 1 nagy vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evkanl olaj, 5 dkg hossz szem rizs, 2,5 dl hsleves, 2-2 kzepes srga s zld hs paprika, 4 nagy paradicsom, 2 tojs, 1 evkanl aprra vgott petrezselyem, 70 dkg darlt marhahs, frissen rlt bors, 1 evkanl pirospaprika (des-nemes), 50 dkg felaprtott konzervparadicsom, 1 evkanl paradicsompr, 1 gerezd aprra vgott fokhagyma, 1/8 l szraz fehrbor
Elksztsi id: 1 ra Tprtk: 585 kcal, 46 g fehrje, 31 g zsr, 24 g sznhidrt | |
Proljuk vegesre a megtiszttott s apr kockra vgott hagymt s fokhagymt a felforrstott olajban. Adjuk hozz a rizst is, majd pirtsuk rvid ideig. ntsk fel a hslevessel, s fzzk lefedve kb. 15-20 percig. Keverjk a ftt rizst, a tojsokat s a petrezselymet a darlt hshoz, s fszerezzk sval, borssal, paprikval.
A paradicsomokbl kivjt darabokat rakjuk egy tzll tlba, keverjk hozz a paradicsomprt, a fokhagymt s a bort, majd fszerezzk sval s borssal. Rakjuk a tlba a paprikkat. Hagyjunk kztk helyet a paradicsomoknak, fedjk le a tlat, s proljuk a paprikkat a stben. Tegyk a paradicsomokat az elsttt paprikk kz, fedjk le jra a zldsgeket, s proljuk ket kszre.
Fortlyok - Br ma mr egsz vben vsrolhatunk paprikt s paradicsomot, ez az tel mgis nyr vgn a legzletesebb, amikor naprlelte zldsgekbl kszlhet. Ebben az idszakban a paradicsomszszt is inkbb frissen ksztsk el. - Mieltt a hsos keerket a paprikba, paradicsomba tltjk, szzuk meg bellrl enyhn, ezutn tegyk rjuk a zldsgek levgott tetejt. | |
1. A rizs elfzse Keverjk a rizst az vegesre prolt hagymhoz s fokhagymhoz, kiss pirtsuk meg, majd ntsk fel a hslevessel. Fzzk fed alatt alacsony fokozaton flig puhra.
2. A paprika felvgsa Vgjuk le a paprika tetejt, majd kisebb zldsgvg ks segtsgvel szedjk ki belle a magokat s az ereket. bltsk le hideg, foly vz alatt, hogy ne maradjanak magok a paprikban.
3. A paradicsom elksztse Vgjuk le a paradicsomok fels harmadt, ez lesz a kalap. Vjjuk ki vatosan a paradicsom belsejt teskanllal, majd tegyk flre. Fszerezzk sval s borssal a paprikval egytt.
4. A zldsgek megtltse Rakjuk a hsos tltelket a kivjt zldsgekbe gy, hogy a tltelk ppozott legyen a paprikban s a paradicsomban is. Nyomjuk r a zldsgkalapokat.
Egzotikus zek

Sokan szeretik az egzotikus teleket, egyre tbb knai, indiai, japn tterem nylik nlunk is. De ezeket a klnleges, pikns zeket mi magunk is knnyen az asztalra varzsolhatjuk.
Keleti tykhsleves
Hozzvalk: 1,2 liter tykhsalapl, negyed kiskanl cayenne-bors, 10 dkg laskagomba, 7 dkg rmai salta vagy vzitorma, 1 nagy tojs, 1 kis korianderzld, 4 dkg crnametlt
Elksztse: 1. A tykhsalaplt egy nagy fazkban feltesszk fni cayenne-borssal. 2. Kzben a gombt megmossuk, megtiszttjuk s vkony szeletekre vgjuk. Ha szksges, a salta kls leveleit eltvoltjuk, s finomra sszevgjuk. A koriandert aprra vgjuk. 3. Amikor az alapl forrni kezd, beletesszk a gombt, a tsztt, s kb. 3 percig fzzk. Beletesszk a levesbe a saltt, a tzhelyet magasabb hfokra lltjuk, s a levest felforraljuk. 4. A fazekat levesszk a tzhelyrl, majd a tojst belekeverjk a levesbe. Ezutn hozzadjuk a koriandert, s azonnal tlaljuk.
Tprtk egy adagban:80 kcal, 8 g sznhidrt, 6 g fehrje, 2 g zsr
Thai marhahssalta
Hozzvalk: 35 dkg ropogs saltalevl, 18 dkg kgyuborka, 2 srgarpa, 12 dkg babcsra, 1 gerezd fokhagyma, 1 citromfgacska, 50 dkg marhahs, 1-1 kis csom koriander s bazsalikom, 2 kiskanl nvnyi olaj, 2 citrom vagy limonella, 2 evkanl olvaolaj, 1 evkanl des csiliszsz
Elksztse: 1. A saltt vkony cskokra vgjuk. Az uborkt kockra vgjuk, a srgarpt lereszeljk, majd a babcsrval egytt egy tlra tesszk. 2. A fokhagymt sszezzzuk, majd az aprra vgott citromfvel, a kockra vgott hssal egytt belerakjuk a felforrstott olajba, lland kevergets mellett megstjk. A hst a saltra tesszk. 3. A citromot (limonellt) kifacsarjuk, s 2 evkanlnyi levet a zldfszerekkel, az olvaolajjal s a csiliszsszal a serpenybe ntnk. Egy percig kevergetve fzzk, majd a saltra ntjk.
Tprtk egy adagban:272 kcal, 7 g sznhidrt, 29 g fehrje, 14 g zsr
Fszeres pulykaragu
Hozzvalk: 30 dkg hossz szem rizs, fldimogyor-olaj, s, 10 szrtott csilipaprika, 1 gerezd fokhagyma, 2 evkanl kukoricaolaj, 1 toj fehrje, 50 dkg filzett pulykamell, 2 evkanl mz, 6 evkanl szjaszsz, 2 evkanl szak vagy szraz sherry, 23 dkg konzerv vzigesztenye, 8 szl jhagyma, 20 dkg friss babcsra, 9 dkg pirtott kesudi, 2 kiskanl borecet
Elksztse: 1. Felforralunk 3/4 liter vizet. A rizst egy lbosba tesszk, hozzadunk 1 kiskanl fldimogyor-olajat, megszzuk, s rntjk a lobog vizet. Lefedve felforraljuk, 10–15 percig fzzk. 2. A csiliket vzzel teli lbosba tesszk, hozadunk kiskanl olajat, felforraljuk s megfzzk. 3. A fokhagymt sszezzzuk, hozzadjuk a kukoricalisztet s tojsfehrjt. A pulykahst kockra vgjuk s megforgatjuk a keverkben. 4. A mzet, szjaszszt s a szakt, illetve a sherryt elkeverjk 4 evkanl vzzel, s flretesszk. 5. A vzigesztenyt, s a hagymt kockra vgjuk. 6. Wokban vagy nagy serpenyben 3 evkanl forr olajon megstjk a hst, hozzadjuk a kesudit, a csilit, majd az ecetet. 7. Egy evkanl forr olajba beletesszk a hagyms gesztenyt, megpirtjuk, majd hozztesszk a hst s a babcsrt. Rntjk a mzes mrtst, s felforrstjuk. 8. A rizsrl lentjk a vizet, s rtesszk a pulykahst.
Tprtk egy adagban:811 kcal, 82 g sznhidrt, 43 g fehrje, 34 g zsr
Zldsgropi
Hozzvalk: 1 fej lila hagyma, 2 paprika (lehet hagyomnyos srga vagy kaliforniai), 1 srgarpa, fl cukkini, 12 dkg brokkoli, 5 dkg ceruzabab A bundhoz: 20 dkg liszt, 1 tojs, 2 dl hideg vz A mrtshoz: fl dl szjaszsz, 1 kvskanl mz, fl gerezd fokhagyma, 1 evkanl des csiliszsz, a stshez olaj
Elksztse: A lisztet sszekeverjk a tojssal, hozzntjk a vz felt, s habvervel elkeverjk. Kzben lassan hozzntjk a maradk vizet, s csommentesen elkeverjk. A palacsintatsztnl hgabb tsztt egy rt pihentetjk a htben. A zldsgeket aprra vgom, lehetleg gy, hogy egyforma nagysgak legyenek. A zldsgeket beleforgatjuk a lisztes masszba. Serpenyben, b olajon, kistjk a zldsgeket. A mrtshoz egy tlban minden hozzvalt sszekevernk. Rizzsel tlalhatjuk. |